De Afsluitdijk. Een knap staaltje waterwerken waar de hele wereld van opkeek. Het zorgde voor veiligheid, betere verbindingen en nieuw land. Maar met de bouw stierf een zee. Het Verdriet van de Zuiderzee staat stil bij de gevolgen voor de mensen, de vogels en de vissen en bij de transformatie van het landschap en het water zelf. 

Palingvisser Minne Minnes ziet met lede ogen aan hoe zijn broer Inne meebouwt aan de dijk die het einde van hun vissersbestaan zal betekenen. Grietje Bosker springt van enthousiasme blootvoets en met haar rokken omhoog, als eerste de modderige dijk over, nog voor die goed en wel gedicht is. Een beginnende boer zet alles op het spel om een vruchtbaar bedrijf op te zetten op het veranderende land. Ondertussen botsen jonge palingen hopeloos tegen de dijk aan en voeren de overgebleven zeehonden een heroïsche strijd om te overleven in het brakke water.   

Aan de hand van verhalen over mensen en dieren die rond de Zuiderzee leefden wordt de heimwee naar een verloren zee voelbaar gemaakt. Op de melancholische muziek van Sytze Pruiksma, Radek Fedyk en Harald Austbø bezingt een koor van vogels een universeel en urgent thema: De onomkeerbare impact van het ambitieuze wroeten, graven, slopen en bouwen van de mens.  

Het Verdriet van de Zuiderzee is een coproductie van Orkater en Schouwburg De Lawei. In deze muziektheatervoorstelling wordt Nederlands gesproken en hij zal plaatsvinden in de openlucht bij De Hege Gerzen (Oudemirdum), aan de rand van het IJsselmeer.

De productie komt tot stand in samenwerking met Natuurmonumenten en Kunstkring Gaasterland.

cast

crew


kostuumontwerp: Arien de Vries
dramaturgie: Cecile Brommer
decor: Ruben Wijnstok & René Vullings
lichtontwerp: Stefan Dijkman
geluidsontwerp: Robert van Delft

pers

Afsluitdijk, Zuiderzee, drama – Leeuwarder Courant 20/05/22
Afsluitdijk, Zuiderzee, drama – Dagblad van het Noorden 18/05/22
Stilstaan bij de dood van een ecosysteem – Leeuwarder Courant 17/05/22
Oudemirdumerklif decor voor theaterstuk Orkater en de Lawei – Friesch Dagblad 04/02/22
Orkater en De Lawei 2 komen samen met voorstelling ‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ – Balkster Courant 10/02/22
‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ – Drachtster Courant 23/02/22

Bij vragen over de kaartverkoop kun je contact opnemen via dit e-mailadres: [email protected] of bellen met 0512 33 50 50

Volg Het verdriet van de Zuiderzee via: