Het Verdriet van de Zuiderzee is een productie van Orkater en De Lawei, maar kan niet bestaan zonder de betrokkenheid van zijn partners: Natuurmonumenten en Kunstkring Gaasterland. Daarnaast speelt Bezoekerscentrum Mar & Klif een belangrijke rol.

EEN BEWEGING VOOR DE NATUUR

Natuurmonumenten is een vereniging die zorg draagt voor meer dan 108.000 hectare natuur en landschappen in Nederland. En voor de cultuurhistorie die je op die plekken vindt, zoals op het Oudemirdumerklif, de unieke plek waar de voorstelling ‘Het verdriet van de Zuiderzee’ plaatsvindt. Samen met onze leden maken we ons sterk voor alle natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die wij beheren, maar ook daarbuiten.

Natuurmonumenten zorgt samen met 760.000 natuurliefhebbers voor de natuur in Nederland. Help jij mee de natuur te beschermen? Word dan lid van Natuurmonumenten en ontvang direct 10 euro korting op je ticket voor Het Verdriet van de Zuiderzee!

“Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat de interessante en soms schrijnende verhalen worden verteld over hoe dit landschap is ontstaan en wat de invloed op mens en natuur is geweest. De voorstelling ‘Het verdriet van de Zuiderzee’ vertelt zo’n verhaal, en we hopen daarmee bij te dragen aan bewustwording over de verantwoordelijkheid die de mens heeft voor onze natuur, in alle beslissingen die we nemen.”

– Hanneke Wijnja, boswachter Natuurmonumenten –

Het Oudemirdumerklif is één van de eerste gebieden die Natuurmonumenten in de jaren dertig van de vorige eeuw in bezit kreeg. Dit buitengewone natuurgebied heeft een bijzondere geschiedenis en herbergt vele soorten planten, vlinders en vogels. Natuurmonumenten wil de beleefbaarheid van het Oudemirdumerklif vergroten zodat bezoekers zich ten volle bewust worden van de natuur en cultuurhistorie op deze plek. Met de aankoop van een ticket draag je hieraan bij.

Lees hier meer over het Oudemirdumerklif en het werk dat Natuurmonumenten doet in dit gebied.

Kunstkring Gaasterland bestaat uit een groep enthousiaste cultuurliefhebbers die op vrijwillige basis al jarenlang actief is in de regio.

Zo organiseerden ze verschillende exposities zoals bijvoorbeeld de internationale geluidsexpositie LûD in het Rijsterbos in het kader van LF2018. Jaarlijks organiseren zij in Gaasterland een gevarieerde kunstmarkt.

De kunstmarkt (De tiende editie is in 2022 op 4 juni) is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste events in zijn soort van het Noorden en een bezoekje zeker meer dan waard!

Dit jaar organiseren ze gedurende de zomermaanden ook de openluchtexpositie “Lust aan het Luts”, in het centrum van Balk. In de zomer kunnen bezoekers genieten van kunst in de kerk en er wordt gewerkt aan een expositie over kunstschilder Dirk Kerst Koopmans die onder andere in Oudemirdum en Balk heeft gewoond.

Alle activiteiten van Kunstkring Gaasterland hebben als doel een breed publiek in contact te brengen met verschillende kunstvormen.

“Nederland is in de loop van vele eeuwen door de mens gevormd en ingericht en dat proces zal steeds door gaan. In Gaasterland vinden we mede dankzij de inzet van meerdere natuurbeschermingsorganisaties nog veel oud natuurlijk landschap. Maar ook hier zie je dat er veel druk is om onze omgeving ondergeschikt te maken een de effecten van economische ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de onvoorziene neveneffecten van de geïndustrialiseerde landbouw en de veelomvattende plannen in het kader van de IJsselmeeragenda 2050. Het is belangrijk regelmatig stil te staan bij voorgenomen ingrepen waarvan we de impact op langere termijn vaak niet goed doorgronden. Het Verdriet van de Zuiderzee gaat over oorzaak en gevolg, zonder schandpalen op te richten. Juist met behulp van theater krijgt fantasie de ruimte en kunnen we verbindingen leggen. En juist het overbruggen van vermeende tegenstellingen in een theatrale vorm is voor ons een belangrijke drijfveer ons enthousiast voor dit unieke project in te willen zetten.”

– Fêdde Bergsma, Kunstkring Gaasterland –


Bezoekerscentrum Mar & Klif

Een bezoek aan het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân begin je bij het bezoekerscentrum. In de vaste tentoonstelling loop je dwars door de geschiedenis van het gebied, kom je erachter welke dieren er leven, en leer je de bijzondere kenmerken van de vier landschapstypen herkennen.

Het bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum is een belangrijke schakel in het bereiken van lokale ondernemers en actieve (cultureel betrokken) vrijwilligers, maar óók in het bereiken van de bezoekers van het gebied (toeristen). Door het uitzetten van wandelingen voor het publiek, onder begeleiding van vrijwilligers uit de omgeving en het vormgeven van een tentoonstelling in het bezoekerscentrum die aansluit bij de voorstelling, nemen zij een belangrijke rol in bij de totstandkoming van het contextprogramma.

“De voorstelling op deze unieke locatie, op de rand van het Klif en met uitzicht op het IJsselmeer, wordt vast een hele bijzondere beleving! We hopen dat het verhaal Het Verdriet van de Zuiderzee bijdraagt aan het besef dat we zuinig moeten zijn op de aarde.”

– Sabine Boode, Teamlid –


Mede mogelijk gemaakt door:

Bij vragen over de kaartverkoop kun je contact opnemen via dit e-mailadres: [email protected] of bellen met 0512 33 50 50

Volg Het verdriet van de Zuiderzee via: